Før 1898 brukte rutebåtene bryggen ved Det Privilegerte Gjestgiveriet på Kapelløya
Dette er briggen"Sophie", bygd i 1829 ved Ugland Værft i Grimstad – antagelig 20 til 30 år etter av briggen "Lydia" ble bygd, "Sophie" var på 70 kommerselester mens "Lydia" var på 43 1/2 kommerselester
Frakteskipet "Maria Berner" som brygge og underholdingslokale ved Monsøya
Krags Minde - Ny brygge i Ny-Hellesund.
Der er efter hva meddeles oss opnevnt følgende byggekomité for Krags Brygge i Ny-Hellesund: Tollopsynsmann J. Tønnessen, handelsmann A. Ovesen, los T. Langfeldt, skipsreder F. Langfeldt, direktør J. Andresen.
Bidrag kan sendes: Kreditbanken for Sørlandet og bladets ekspedisjon. De er allerede ydet bidrag fra utenbysboende på tilsammen kr. 1500."
Den 31. januar 1939 fortalte Johannes Tønnessen til Fædrelandsvennen at det til da var kommet inn 2000 kroner og at bryggen vil komme på omkring 8000 kroner dersom den skal ligge der hvor "Marie Berner" lå. Men hvis bryggen ble lagt litt lenger øst antok han at det kunne komme på omkring 4000 kroner. Tegninger utarbeidet av overingeniør Andresen, var sendt til entreprenørfirma Høyer-Ellefsen som skulle foreta økonomiske beregninger.
Da Søgne kommune bevilget 2500 kroner i et møte 22. april 1939 var kostnadene beregnet til kr. 6000. Komiteen hadde til da samlet inn 3000 kroner. Et forslag fra Årstøl i herredsstyret om å henstille til kontraktøren å benytte fagfolk fra Søgne om noen meldte seg, falt mot 4 stemmer.
Etter dette herredsstyremøtet fant ordfører Tarald Eg ut at bryggen burde bygges i kommunens navn og at kommunen burde feste tomten fra Staten ved Tollvesenet som eide grunnen hvor Vilhelm Krags Brygge skulle ligge. Da dette ble behandlet i herredsstyremøte 17. juni 1939, var både tollopsynsmann Johannes Tønnessen og fylkesmann Hagbarth Lund til stede. Det fremkom at det beste og billigste sted å legge bryggen, var på fjellskrenten mellom tollbua og kjøpmann Torbjørn Ovesen. Ovesen hadde avgitt en erklæring hvoretter han vederlagsfritt avga grunn til brygge og en 2 1/2 meter bred adkomstvei.
Festeavgiften ble kr. 1.- pr. år og festetiden 60 år. Bryggen var også tenkt som et minne om den store sørlandsdikteren Vilhelm Krag og skulle derfor hete Vilhelm Krags Brygge. Etter disse opplysningene ble den foreslåtte festekonkontrakt med Staten enstemmig vedtatt. Ordfører Eg ble bemyndiget til å bringe saken i havn og motta bryggen når den var ferdig.
Festekontrakt mellom Søgne kommune og Staten ble undertegnet 26. juni 1939. Bryggen ble bygget av entreprenørfirmaet Høyer-Ellefsen, og en av bryggearbeiderene uttalte etterpå: "Jeg har vært 20 år i Amerika og vært med på å bygge en rekke brygger, men en så sterk og helt igjennom solid brygge som denne, har jeg ikke sett før." I fjellveggen bak bryggen ble innrisset etter Preben Krags tegning: "Vilhelm Krags Brygge, 1939." Den 19. august ble det folkefest med omkring 1000 deltagere i Ny-Hellesund.Bryggen ble overlevert til ordfører Eg. Tolloppsynsmann Johannes Tønnessen, ordfører Eg og fylkesmann Lund talte og det falt mange godord. Dramatikk ble det også. Ordfører Eg kom til å ta et skritt for mye bakover på bryggen og falt i sjøen. Som var vanlig i denne tiden ved slike anledninger, var herrene i sin fineste skrud med flosshatt på toppen. Det første de forskrekkede gjestene så komme opp fra sjøen etter Egs fall, var derfor hans flosshatt. Tønnessen sørget imidlertid for at festen fikk en fin avslutning. Han arrangerte en stilfull og enkel supé for en de innbudte.
I 1941 ble ovennevnte tekst forgylt av maler Hultmann som ikke tok betalt for arbeidet. Det var heller ikke mye å betale med. Det kom inn 6160 kroner og det var bare kr. 24,50 igjen i kassa da alle regninger var betalt.
Vilhelm Krags Brygge slik den så ut en av de første vintrene etter at den var ferdig i 1939